Preporuke za održavanje posteljine

Preporuke za održavanje pamučne posteljine (damast, saten, pamučna ravno platno):

Roses, Coffee, Petal Of A Rose, Romantic, NaturePrije prve upotrebe preporuča se posteljinu dobro oprati. Bijelu posteljinu prati odvojeno od obojene tkanine i jakih boja te uvijek prati zasebno. Pridržavati se oznaka deklariranih na proizvodu. Kod pranja preporuča se ne prepuniti perilicu rublja. Prepuna perilica uzrokuje dodatno trenje i veću količinu nabora, te otežava peglanje. Izbjegavati ostavljanje vlažne posteljine u perilici. Preporuča se izvaditi i izravnati odmah nakon pranja. Izbjegavajte sušenje na direktnom suncu, a kod upotrebe sušilica za rublje koristite programe nižih temperatura. Nepravilno sušenje može dovesti do smanjenja proizvoda. Preporuča se glačanje posteljine. Osim dodatne dezinfekcije proizvoda, glačanjem ćete najlakše oblikovati proizvod postići dodatnu udobnost. Pamučnu posteljinu najbolje je glačati dok je još pomalo vlažna.

Bijela posteljina pere se na 95 stupnjeva C

Posteljina u boji na 40-60 stupnjeva C odnosno prema deklaraciji proizvođača.

Prije upotrebe, obojene ručnike treba oprati tri puta bez upotrebe omekšivača. Slične boje treba prati zajedno. Pri pranju i upotrebi pridržavati se uputa proizvođača na etiketi.

 

POSEBNI SAVJETI ZA ODRŽAVANJE POSTELJINE TVORNICE TEKSTILA TRGOVIŠĆE – DAMAST POSTELJINA

NOVO RUBLJE
Savjetujemo da svakako operete novo rublje prije upotrebe. Prvenstveno kako bi otklonili industrijski miris i omogućili prirodnim materijalima da se skupe. Rublje uglavnom radimo malo veće kako bi ugodilo skupljanju te nakon pranja savršeno odgovaralo vašim potrebama.

SORTIRANJE
Bijelo rublje uvijek perite odvojeno od obojenog. Novi komadi robe sadrže višak bojila koje se ispire tijekom prvih nekoliko pranja. Zbog toga je rublje uvijek potrebno sortirati za pranje prema intenzitetu boje (odvojiti svijetle od tamnih nijansi).

PRIJELOM ROBE
Robu je potrebno prati u raširenom stanju. Robu nemojte prati u složenom (presavijenom) stanju kako ne bi došlo do skidanja boje na savijenim dijelovima. Također, perilice se ne smije previše napuniti s obzirom da uslijed preopterećenja nastaju nabori na robi te dolazi do izbjeljivanja i uništavanja tkanine.

DOZIRANJE SREDSTVA ZA PRANJE
Pridržavajte se doziranja navedenih na uputstvima sredstva za pranje. Premale količine deterdženta uzrokuju nastajanje naslaga kamenca na rublju. Naslage uzrokuju krutost tkanine kao i smanjenje stupnja bjeline.

OPTIČKO BIJELILO
Bijelo rublje uvijek je potrebno prati sa deterdžentom koje sadrži optičko bijelilo kako bi se održao visoki stupanj bjeline.
Kod obojenog rublja optičko bijelilo negativno djeluje na tkaninu te mijenja i posvijetljuje nijansu boje (naročito kod pastelnih boja). Stoga, obojeno rublje potrebno je prati isključivo deterdžentima koji ne sadrže optičko bijelilo.
Većina današnjih deterdženta sadrži optičko bijelilo te ga je vrlo teško izbjeći. Jedna od prednosti našeg obojenog rublja je upravo u tome što bolje podnosi optička bijelila. Kako bi umanjili pojavu izbjeljivanja, već u fazi proizvodnje, nijansirali smo svijetle tonove odgovarajućom količinom optičkog bijelila.

PRANJE S KLOROM
Iako je sva roba bojana s reduktivnim bojilima i samim time otporna na klor, ukoliko je moguće svakako preporučujemo da prilikom pranja ne koristite sredstva na bazi klora. Klor kao takav oštećuje pamučni materijal te će vaše rublje na taj način imati kraći vijek trajanja.

SUŠENJE
Koristite nižu temperaturu prilikom sušenja robe kako ne bi došlo do „pregrijavanja“ rublja što može znatno povećati skupljanje.

GLAČANJE
Svakako se držite uputa održavanja. Kako bi dobili ravnu strukturu i stabilnost, rublje uvijek glačajte u uzdužnom smjeru (smjer osnove tkanine). Prilikom glačanja rublje svakako treba biti vlažno kako bi se bolje izravnalo (optimalna vlažnost 20%).

SIMBOLI ZA POSTUPAK NJEGE
Obvezno se pridržavajte napomena i simbola sa proizvođačke deklaracije.